Het is goed om per onderwerp te kijken hoe je het beste onderzoek kan doen. Is het een probleem die alle leerlingen op school ervaren? Of denk je dat het om een specifieke groep gaat?

Hieronder staan een paar manieren waarop je onderzoek kan doen:

  • Zelf een vragenlijst afnemen

Via Google Forms (of een soortgelijke website) kun je een vragenlijst opstellen. Zo kun je meer specifieke vragen stellen aan je medeleerlingen. Zorg dat je van tevoren goed nadenkt over wat je wilt weten, en dat de vragenlijst niet te lang wordt. Deze vragenlijst kun je dan rondsturen via mail of WhatsApp. Je kan ook een QR-code aanmaken die linkt naar de vragenlijst, en langsgaan in de kantine met deze code.

Het werkt altijd goed als de leerlingen die de vragenlijst invullen er iets voor terugkrijgen. Denk aan een chocoladereep of een kortingsbon voor de kantine. Vraag aan je schoolleiding of hier budget voor is.

  • Een pizzapanel organiseren

Als er sprake is van een probleem waar je dieper op wilt ingaan kun je een gesprek starten door een pizzapanel te organiseren. Dit houdt in dat je onder het genot van pizza gaat praten over een probleem op jouw school. Gratis pizza werkt altijd goed om je medescholieren te motiveren om hun stem te laten horen. Je kunt dit panel open stellen voor iedereen, of gerichte uitnodigingen sturen. Zorg er wel voor dat je van tevoren bepaalt wat voor informatie je graag op wilt halen tijdens zo’n panel. Dit kun je gauw vergeten als het gezellig is! ;-)

  • Informele gesprekken

Een andere goede manier is om leerlingen in de kantine aan te spreken en te vragen naar hun mening. Als je dit bij tien scholieren hebt gedaan, dan heb je waarschijnlijk al een heel goed idee waar het probleem ligt. Ook kun je langs klassen gaan, en vragen aan de docent of je vijf à tien minuten in gesprek mag met de klas. Een goed moment hiervoor is bijvoorbeeld de mentorles.

  • Vragen stellen via social media

Als je leerlingenraad of school een actieve Instagram of Facebook heeft, dan is dit ook een goede manier om vragen te stellen aan je medescholieren. Dit is vooral geschikt als je maar één of twee korte vragen hebt.

  • Oproepje op het schoolsysteem

Bijna elke school heeft wel een waar alle scholieren toegang tot hebben, en vaak kunnen daar ook nieuwsberichtjes op worden geplaatst. Dat is een hele goede plek om een oproepje te plaatsen voor het invullen van een enquête, of voor het bijwonen van een pizzapanel.

LAKS helpt je graag verder met het doen van onderzoek in een training! Ons trainingsaanbod vind je hier!

Deel dit artikel