LAKS stelt voorop dat elke scholier die gepest wordt, er één te veel is.
Welke vragen zijn er gesteld over dit onderwerp?
- Ben je tevreden met wat je school doet tegen pesten?
- Ben je de afgelopen 3 maanden gepest op school?
- Ben je de afgelopen 3 maanden online gepest door leerlingen van school?
- Hebben leerlingen van je school je de afgelopen 3 maanden expres lichamelijk pijn gedaan?
- Hebben leerlingen van je school je de afgelopen 3 maanden gediscrimineerd?
Wat zijn de resultaten in 2023?
39% van de scholieren geeft aan dat ze in de 3 maanden voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst één of meer soorten pestgedrag hebben ervaren, dat vinden we niet kunnen. Daarbij geeft 23% aan dat zij niet tevreden zijn met wat school tegen pesten doet. Deze cijfers zijn helaas hoger dan vorig jaar.
Wat vindt LAKS?
LAKS stelt voorop dat elke scholier die gepest wordt, er één te veel is. Wij zouden het liefste zien dat we deze vragen uit de monitor kunnen halen, maar helaas is het aantal nog niet nul. Uit de LAKS-monitor blijkt dat het oordeel van scholieren over leefbaarheid en sfeer in grote mate een verband heeft met het ervaren pestgedrag door scholieren. Scholieren die vaak gepest zijn de afgelopen drie maanden, zijn meer ontevreden over de leefbaarheid en sfeer op school. Het lijkt een logisch verband, maar het duidt er ook op dat de veiligheid op veel scholen nog niet in orde is.
Op je eigen school kun je als leerlingenraad een paar dingen controleren die verplicht zijn op je school. Ten eerste moet er een aanspreekpunt zijn voor scholieren en ouders om pesten te melden. Ten tweede moet er een veiligheidsplan zijn. Controleer dit, en ga in gesprek met je schoolleiding als dit er niet is. Als het er wel is, check dan of het makkelijk te vinden is en toegankelijk is geschreven voor scholieren. Ten slotte hebben we dit jaar een onderzoek naar vertrouwensbanden uitgevoerd op school. Daaruit blijkt dat de vertrouwenspersoon niet altijd zichtbaar is op school en dat de drempel om naar een vertrouwenspersoon toe te stappen erg hoog is. Vaak nemen leerlingen een mentor liever in vertrouwen, aangezien ze daar al een bang mee hebben. Meer informatie over dit onderzoek vind je hier.
Ook kun je eens met de leerlingenraad naar het anti-pest beleid kijken van je school; werkt dit? En wat zijn nog andere manieren om pesten op school aan te pakken? Bespreek met elkaar wat de school nodig heeft om veilig te zijn voor alle leerlingen en probeer je daarbij te verplaatsen in- of te praten met anderen!
Heb jij nu advies nodig? Neem contact op met bijvoorbeeld: www.dekindertelefoon.nl, www.stoppestennu.nl, www.allesoke.nl of www.deluisterlijn.nl. Natuurlijk mag je ons ook altijd bellen en dan helpen we je zo goed mogelijk verder: dat doen we graag!